“VAN WIE IS DAT D’R IENE”.

In het verleden heb ik nogal wat interviews gedaan met mensen in onze Wackerkring onder de titel: “Van wie is dat d’r iene?” Nou zou ik mij voor kunnen stellen, dat iemand zich afvraagt: Van wie is hij nou zelf “d’r” iene?

Nou daar gaan we dan:

Ik ben Jan Tijink, geboren op 13 januari 1934, te Oosterhesselerbrug in de voormalige gemeente Oosterhesselen.Mijn ouders, Hendrik Tijink en Johanna Tijink-Hilbrands, waren van 1892 en 1893 en kwamen uit het dorpje Wachtum (toen nog gemeente Dalen). Zij hadden een boerenbedrijf en zij verhuisden in datzelfde geboortejaar van mij (1934)van Oosterhesselerbrug  naar een boerenbedrijf in het gehucht De Loo, in de  gemeente Coevorden, op de grens met de gemeente Dalen. Daar ben ik opgegroeid, heb vanaf 1938 tot 1956 alle scholen in Coevorden doorlopen, vanaf kleuterschool(heette toen nog Bewaarschool!) tot en met de Rijks Kweekschool voor onderwijzers(essen).Omdat ik een boerenzoon was,  kwamen mijn vriendjes vooral uit het toch wel boerendorp Dalen. Daar was een sportvereniging met 2 takken: 1 voor gymnastiek en 1 voor voetbal. Er waren in die tijd nog geen pupillen afdelingen en junioren. Je kon, als je een jaar of 10 was(kwam niet zo krek) bij de zg. aspiranten. En hoewel ik hoog opkeek tegen de Coevorder club Germanicus, dat in die tijd samen met Achilles(Assen), Emmen, Be Quick(Haren)hoog in aanzien stond,ging ik met mijn Daler vriendjes toch bij de voetbalvereniging Dalen (rode broek/witshirt) spelen. Ik was keeper en kon (al zeg ik het zelf!) een aardig balletje tegenhouden.Men kende  in die tijd nog geen pupillen- en kaboutervoetbal! Wel kende men toen een Drenths jeugdelftal, met de elf beste aspiranten van Drenthe. En omdat dat tegenhouden van de balletjes steeds beter ging, werd ik de keeper van dat jeugdelftal, samen met de midvoor van ons Daler jeugdelftal, Henk Kalkdijk (in Daler voetbalkringen nog steeds een bekende naam).De wedstrijden bestonden uit het zo nu dan een tournooi spelen met jeugdelftallen van andere provincies.

Tegenwoordig zie je nog wel eens, dat grotere verenigingen b.v. Staphorst, Alcides,M.S.C., F.C. Meppel, Hoogeveen enz de velden afstruinen bij de kleinere clubs op zoek naar talent.

In de hierboven vermelde tijd ging het iets anders!! Het was oorlogstijd geweest, alles was schaars, doch er gebeurde wel het een en ander illegaal! Zo was de gemeentesecretaris van Coevorden ook voorzitter van Germanicus. En deze meneer kwam bij ons op de boerderij illegaal melk halen. Bovendien zat hij met mijn vader, die totaal niets van voetballen afwist, samen in de kerkeraad van de Nederlands Hervormde Kerk in Coevorden. En die gemeentesecretaris had gehoord, dat dat zoontje van Hendrik Tijink wel een aardig keepertje was en dat die eigenlijk “te laag” keepte in zo’n clubje als Dalen (toen nog spelend in de onderafdeling).Wat er precies gebeurd is, zal altijd een geheim blijven, doch enkele maanden later had ik, samen met de hierboven genoemde Henk Kalkdijk, de clubkleuren rode broek/witshirt, verruild voor het Geel Zwart van Germanicus. Een club met allure, spelend meestal in de 2e of 1e klas Noord of Oost. Ze hadden een trainer die Piet Kluit heette, oud keeper van Haarlem en reservekeeper van het Nederlands elftal, achter de befaamde keeper Piet Kraak.Op zaterdagmorgen hadden we een extra keeperstraining.Ongelooflijk, wat een harde training was dat!. Maar………ik haalde het 1e van Germanicus.

In 1956 slaag ik voor onderwijzer en word onderwijzer in Zuid Barge. We kenden toen nog de militaire dienstplicht en dus moest ik ook daar aan geloven.Vught, Kampen en Schaarsbergen werden mijn legerplaatsen als soldaat/schrijver en teven chauffeur van de Kolonel.

Op een dag word ik gebeld door een vriend, die als ambtenaar werkzaam is op het gemeentehuis in Dalen. En hij vertelt mij, dat er op Stieltjesknaal een schooltje staat (een meester en een juf) waar men geen hoofd voor kan vinden. “Dat is net wat veur jou” roept mijn vriend.  Ik sputter wat tegen, zit nog in militaire dienst, ben nog maar 24 en mag nog geen hoofd der school worden, doch hij weet mij zo ver te krijgen dat ik een afspraak maak met burgemeester Boer in Dalen. Een fijn gesprek, maar….de raad moet nog benoemen.Bij het weggaan fluistert mijnvriend nog in mijn oor:” Als je van Germanicus nou overschrijving aanvraagt naar de v.v. Dalen, heb je die baan!”(het halve bestuur van die club is werkzaam op het gemeentehuis!!!)De verleiding is (te) groot!Ik word voor het eerst in mijn leven schoolhoofd. Burgemeester Boer ziet kans mij eerder uit dienst te krijgen(14 maanden i.p.v. 21 maanden), er is een hoofdenwoning bij op Stieltjeskanaal, die bijna vastzit aan de school.Ik trouw met wijlen mijn vrouw Reina, onze zoon Johan wordt er geboren en we hebben een aantal zeer gelukkige (en voor mij bijzonder leerzame jaren) op Stieltjeskanaal.

Ik wil echter meer, mijn expansiedruk naar een grotere school, wordt steeds heviger en……we komen, al solliciterend, terecht in die prachtige Achterhoek! Eibergen.Opnieuw een prachtige tijd, een mooie, grote school, een heerlijk team, onze tweede zoon Bart wordt er geboren en toch………..na zo’n 15 jaar begint het Drentse bloed weer sneller te kloppen in mijn aderen.Ik zeg tegen mijn vrouw dat we nu of als ik met pensioen ga, weer terug gaan naar het land van de hunebedden. Het wordt nu. In 1973 word ik benoemd tot hoofd van die oude dorpsschool (die er nog steeds staat!) in De Wijk.En opnieuw wonen in het schoolmeesters huis.

Inmiddels zijn we heel wat jaartjes verder(word over enkele weken 88) heb veel leerlingen zien gaan en komen. Ben inmiddels alleen(mijn vrouw is overleden) en woon in een aanleunwoning in ons prachtige verzorgingshuis “Dunninghe”.

Jan Tijink             december 2021.

Reacties zijn gesloten.