Rubriek: “van wie bin ie d’r iene?”

Jeroen Koeling“VAN WIE IS DAT D’R IENE??”
Op jacht naar “slachtoffers”voor deze rubriek, liep ik afgelopen week Jeroen Koeling tegen het lijf. “Wie zeg je?”hoor ik iemand al roepen, “die speelt toch niet in het eerste van Wacker?”. Dat klopt, maar het is wel een interessante figuur! Ik zocht hem op in zijn prachtige appartement in de boerderij van Roelof Bakker in IJhorst. Hier komt zijn boeiend verhaal:
Jeroen werd geboren op 4 november 1972 in Koekange/Weerwille, als zoon uit een sportieve familie. Vader Joop (onderwijzer) is bij velen van ons bekend als speler van de 1e teams van zowel Ruinerwold als Alcides en moeder Margje kon een aardig balletje door de korfbalmand gooien bij KIA in Koekange terwijl ook zus Alina (getrouwd met onze “fietsenman” Falco Huisjes) de korfbalsport een warm hart toedraagt. Een jongere broer van Jeroen, Sjors, heeft wel geprobeerd een balletje te trappen, doch in overleg met zijn vrouw Renate (Venema) besloten ze om hun aandacht maar te schenken aan hun zoontje bij de pupillen van Wacker.
De basisschool heeft Jeroen (want daar hebben we het over!) doorlopen op “De Rozenbottel” in Koekange, daarna is hij naar de MAVO in Meppel gegaan en na het behalen van zijn diploma volgde de MEAO in Hoogeveen, met als studierichting Bedrijfsadministratie.
Jeroen had de “studiesmaak” te pakken en ging naar de HEAO in Zwolle om zich te bekwamen in de Bedrijfseconomie. Ook dat werd succesvol afgesloten en op dit moment is Jeroen controller bij de grote koekjesfabriek Van Dijk Banket in Zwartsluis.
Z’n voetballoopbaan is al even indrukwekkend als zijn studieloopbaan!
Uiteraard begon Jeroen zijn voetloopbaan in Koekange bij Vitesse ’63.
Hij doorliep daar alle jeugdelftallen en kwam al op jeugdige leeftijd in het 1e team van Vitesse ’63. Dat duurde twee jaar en toen kreeg, de ons allen bekende, Popko Schuitema (Mulino) als voetbalscout hem in de gaten en Jeroen verhuisde naar v.v.” Zuidwolde”. Daarna klopte H.Z.V.V. uit Hoogeveen aan de deur bij huize Koeling en dus ging Jeroen naar Hoogeveen. En daar, bij H.Z.V.V. begon voor Jeroen het blessureleed!!!
Na nota bene drie wedstrijden, scheurde hij zijn knieband af, herstelde vrij snel, doch, je zult het geloven of niet, opnieuw scheurde hij zijn knieband. Hij werd geopereerd door de bekende orthopedisch chirurg dokter Gabriëls, die hem adviseerde te stoppen met voetballen.
Jeroen leerde in die tijd zijn toenmalige vriendin kennen en met haar gaat hij wonen aan het Veenhovenplein. Via een aantal vrienden / familie komt Jeroen dan in aanraking met de v.v. Wacker.
Daar wordt hij gevraagd om het A-elftal te gaan trainen, Jeroen haalt zijn diploma “Oefenmeester” 3 en gaat vervolgens het 2e V van Wacker trainen. Toch gaat zijn knie weer opspelen en er volgt opnieuw een operatie bij dokter Rutgers, die hem van een nieuwe knieband voorziet! En dat levert succes op, want na een tijdje besluit Jeroen weer aktief te gaan voetballen. 8 jaar had hij niet gespeeld!!
Dat kan echter de toenmalige trainer van Wacker Alfred van de Weide er niet van weerhouden, om hem bij het 1e te betrekken. Zelfs in de beslissingswedstrijd in en bij De Blesse tegen Aengwirden, om een plaats in de derde klasse, is Jeroen (hij is inmiddels ruim de 30 jaar al gepasseerd!) van de partij. Een clubman in hart en nieren, deze Jeroen. Wilt u daarvan een voorbeeld?? Op een bepaald moment (een uitwedstrijd naar Asser Boys) zit Wacker met een keepersprobleem. Jeroen is niet te beroerd om tussen de palen te gaan staan. En hoe, 0-4 overwinning!
Jeroen heeft als favoriete club AJAX, houdt van bijna alle sporten en vooral om te doen.
Op mijn vraag of Wacker dit jaar de degradatiedans ontspringt, antwoordt Jeroen: “Ik hoop het natuurlijk wel, maar….ik heb er wel een zwaar hoofd in”!
Een man om zuinig op te zijn bij Wacker, deze Jeroen Koeling.